
       
 

 

 
  

 
 

 
 

 

 

 

 

   

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Assisted Living Residences (55 Pa.Code Chapter 2800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – April 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: General – Anticoagulation Testing Devices 

Question: Can an anticoagulation testing device be used for more 
than one resident? 

ANSWER: No. Anticoagulation testing devices (such as CoaguChek 
systems; etc.) measure blood coagulation in the circulatory system, and 
determine the clotting rate of blood which can be affected by anticoagulant 
usage, liver damage and Vitamin K levels. These devices are typically used 
for chronic conditions to help manage blood clots, and are individual-specific 
as the device is calibrated specifically to what the medical professional is 
looking to monitor. As this is a blood testing device which poses the risk for 
transmitting bloodborne pathogens, the FDA advises to not use 
anticoagulation testing devices on more than one person.  

Regulation: § 2800.16(c) – Reportable Incidents and Conditions 
§ 2800.16(c) - The residence shall report the incident or condition to the Department’s 
assisted living residence office or the assisted living residence complaint hotline within 24 
hours in a manner designated by the Department. The residence shall immediately report 
the incident or condition to the resident’s family and the resident’s designated person. 
Abuse reporting must also follow the guidelines in § 2800.15 (relating to abuse reporting 
covered by law). 

Question: Does an assisted living residence need to report resident-
to-resident physical abuse that does not result in an injury? For instance, if a 
resident in a secured care unit (SCU) reaches out and slaps another resident 
in the SCU, is this incident reportable? 
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ANSWER: The Department rescinds its March 1, 2015 RCG 
explanation included in Appendix B on pages 243 & 244, number 9 which 
indicates that ALRs do not need to report any act of physical violence by one 
resident to another resident where the victim does not sustain an injury. Any 
physical assault by or against a resident is required to be reported to the 
Department regardless of whether or not it resulted in an injury. 

Regulation: § 2800.21 – Offsite Services 
§ 2800.21 – If services or activities are provided by the residence at a location other than 
the premises, the residence shall ensure that the residents’ support plans are followed and 
that the health and safety needs of the residents are met. 

Question: Must each resident’s Resident Assessment-Support Plan 
(RASP) accompany staff on outings and activities within the community?   

ANSWER: No. However, staff must be aware of residents’ needs prior 
to engaging in outings and activities within the community; this shall be 
accomplished by reviewing resident RASPs. This applies only to activities 
arranged and provided by the residence, such as shopping trips or outdoor 
activities. This regulation does not apply during off-site activities such as 
outings with family or services provided by another regulated entity (such as 
a partial-hospitalization program or adult training facility), unless 1) the 
residence provides transportation to such activities, as the residence is 
responsible for meeting health and safety needs when transporting 
residents, or 2) the resident transports him/herself to the activities, but 
requires supervision when outside the residence, as the residence is 
responsible for meeting needs identified through the Resident Assessment-
Support Plan. 

Regulation: § 2800.65(g)-(j) – Staff Orientation and Direct Care 
Staff Person Training and Orientation 
§ 2800.65 – 
(g)  Direct care staff persons may not provide unsupervised assisted living services until 
completion of 18 hours of training in the following areas: (see regulation for entire list of 
training topics) 
(h) Direct care staff persons shall have at least 16 hours of annual training relating to their 
job duties. The training required in § 2800.69 (relating to additional dementia-specific 
training) shall be in addition to the 16 hour annual training. 
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(i)  Training topics for the annual training for direct care staff persons must include the 
following: (see regulation for entire list of training topics) 
(j) Direct care staff persons, ancillary staff persons, substitute personnel and regularly 
scheduled volunteers shall be trained annually in the following areas: (see regulation for 
entire list of training topics) 

Question: Do all of the training topics under § 2800.65(g)-(j) apply 
to LPNs? 

ANSWER: For the regulation at § 2800.65(g), and as per the March 
1, 2015 edition of the ALR RCG, the following staff persons are exempt from 
this requirement: 

 Any staff person hired on or before April 24, 2006 who has not had 
more than one year’s break in service 

 Any volunteer retained on or before April 24, 2006 who has not had 
more than one year’s break in service 

 A Certified Nurse Assistant (CNA) with a current certificate in good 
standing 

 A Licensed Practical Nurse (LPN) with a current license in good 
standing 

 A Registered Nurse (RN) with a current license in good standing 
 A Physician with a current license in good standing 
 An Emergency Medical Technician (EMT) with a current license in good 

standing 
	 Any staff hired between April 24, 2006 and October 31, 2007 do not 

need to successfully complete the Department-approved direct care 
staff training course and pass the online competency test. 

For the training topics at § 2800.65(i)-(j), if an LPN obtains training from 
a source outside of the residence as per their nursing requirements (CEUs; 
etc.) and the training topic is one of the topics listed as per the regulation, 
the LPN may use the training to count towards their 16 hours of annual 
training.  
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