
       
 

 

 

  
 

 
 

 

 

  
 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Homes for Individuals with Mental Retardation 

(55 Pa.Code Chapter 6400) 

Q/A - Regulatory Clarifications – November 2014 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 6400.46(h)-(i) – Staff Training 
§ 6400.46(h) - Program specialists and direct service workers and at least one person in a 
vehicle while individuals are being transported by the home, shall be trained before working 
with individuals in first aid techniques.  

§ 6400.46(i) - Program specialists, direct service workers and drivers of and aides in 
vehicles shall be trained within 6 months after the day of initial employment and annually 
thereafter, by an individual certified as a trainer by a hospital or other recognized health 
care organization, in first aid, Heimlich techniques and cardio-pulmonary resuscitation. 

Question: Can a staff person who requires First Aid and CPR training 
obtain that certification online?   

ANSWER: No. Training for First Aid and CPR must be done in-person, 
and shall be provided by an individual certified as a trainer by a hospital or 
other recognized health care organization. “Recognized health care 
organization” includes but is not limited to The American Red Cross, The 
American Heart Association, and The American Safety and Health Institute. 
A staff person who has been certified as a trainer by a hospital or other 
recognized health care organization may train and certify other staff. 

The application of § 6400.46(h)-(i) will be effective six months from 
the date of this clarification. 

Page 1 of 2 



       
 

 
 

  

 
 

 
 

 

  

 

 

 

 

 

  
Regulation: § 6400.191 – Definition of Restrictive Procedures, 
and § 6400.200 – Mechanical Restraints 
§ 6400.191 – A restrictive procedure is a practice that limits an individual’s movement, 
activity or function; interferes with an individual’s ability to acquire positive reinforcement; 
results in the loss of objects or activities that an individual values; or requires an individual 
to engage in a behavior that the individual would not engage in given freedom of choice. 

§ 6400.200 – (a)  A mechanical restraint is a device used to control acute, episodic behavior 
that restricts the movement or function of an individual or portion of an individual’s body. 
Examples of mechanical restraints include anklets, wristlets, camisoles, helmets with 
fasteners, muffs and mitts with fasteners, poseys, waist straps, head straps, restraining 
sheets and similar devices. 
(b)  The use of a mechanical restraint is prohibited except for use of helmets, mitts and 
muffs to prevent self-injury on an interim basis not to exceed 3 months after an individual is 
admitted to the home. 
(d)  A device used to provide support for functional body position or proper balance and a 
device used for medical treatment, such as sand bags to limit movement after medical 
treatment, a wheelchair belt that is used for body positioning and support or a helmet for 
prevention of injury during seizure activity, are not considered mechanical restraints. 

Question: Is a helmet considered a restraint? Does it require a 
restrictive procedure plan or a physician’s order? If a helmet is permitted, 
does it have to be removed every two hours? 

ANSWER: A helmet is considered a mechanical restraint if used to 
prevent self-injurious behavior. A helmet prescribed by a physician to 
prevent injury due to falls resulting from an unsteady gait,  frequent 
seizures or other issues related to a medical condition or physical disability 
will not be considered a mechanical restraint as long as the purpose for the 
helmet is included on the physician’s order.  A helmet prescribed for these 
purposes need not be removed every two hours.   

Page 2 of 2 


